Donya bij de schapen- Lia Brinkman Fotografie
Donya bij de schapen- Lia Brinkman Fotografie

Algemeen informatie 

De Australian Shepherd is een hondenras oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Tegelijkertijd werden vanuit Europa schapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. De herders kregen dus de verwarrende naam Australian shepherd door de schapen, maar het ras werd gefokt in de Verenigde Staten.

Het ras werd voor zwaar herderswerk gefokt. Zo zijn ze gefokt om de koeien en schapen te drijven op zeer ruig terrein. Ze doen dit op een meer fysieke manier dan bijvoorbeeld de Border Collie. De honden zijn zeer actief en komen het best tot hun recht bij bazen die de hond zowel fysieke als psychische uitdaging kunnen bieden. Het is voor iedere jonge hond van het grootste belang om met zijn baas minimaal een puppycursus en basis gehoorzaamheidscursus te volgen. Tijdens deze cursussen krijgt u een band met uw hond en leert u om te gaan met uw hond en tijdig zijn gedrag te herkennen en bij te sturen. 

De honden zijn waakzaam en hebben een goed herders instinct. Toch is het geen klassieke waakhond, de honden zijn in het algemeen vriendelijk, maar kunnen ook een tikje eenkennig zijn. 

www.ascn.nl

Download
Rasstandaard ASCN
Rasstandaard ASCN.pdf
Adobe Acrobat document 820.2 KB
Download
All About Color FAQs & ASCN (EN)
All About Color FAQs & ASCN.pdf
Adobe Acrobat document 496.3 KB

Gezondheid

Zoals iedere hond en ras zijn er ook bij de Australian Shepherd zaken waar je op moet letten op het gebied van de gezondheid. In zijn algemeenheid is de Australian Shepherd een "gemiddelde" hond, dat beperkt de risico's op het gebied van de gezondheid. Toch heeft ook dit ras een aantal gezondheidsproblemen, zoals heupaandoeningen, epilepsie, oogproblemen en kanker. Met het oog op duurzame fokkerij en in het belang van het ras, hanteert de ASCN  minimumeisen op het gebied van gezondheidstesten en verwantschap, middels een  fokreglement, samengesteld door leden van de ASCN en de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. www.ascn.nl

Download
Fokreglement ASCN.pdf
Adobe Acrobat document 124.6 KB